15 Mayıs 2013 Çarşamba

ZİHİNSEL KONSANTRASYON ANINDA BEDENLE İLGİLİ HİÇBİR ÖZEL HİS OLMAMALIDIR

Konsantre olmak, gerginleşmek demek değildir. Duruşumuzun doğru olması konsantrasyonumuzu arttırmaz duruşumuz yanlış olursa enerjimizden çalar, konsantrasyonumuz daha kolay bozulur.
Belli bir oturuşu benimsemek avantajlıdır böylelikle o pozisyon sırasında kullanacağınız kaslar da oturuş biçiminize alışır. Bunun sonucunda da vücudunuz yorulmadan uzun süre o pozisyonda kalabilir. Tıpkı askeri törenlerde, tören kıtasındaki askerlerin uzun zaman aynı pozisyonda kalma alışkanlığını edinmesi gibi. İlk zamanlarda oluşabilecek ağrılar, duruşunuza bağlı kaldığınızda bir süre sonra geçecektir.
Oturuşunuz sağlıklı olmalı, omurganızın bükülmesine izin vermeyin, kollarınız omuzlarınıza en az ağırlık verecek biçimde konumlansın. Bacaklarınız da rahat olsun ki tüm vücudunuz dengede kalabilsin. Öyle bir oturuş seçmelisiniz ki vücudunuz bu konumu korumak için en az enerjiyi harcasın. Boynunuzu sık sık esnetip gevşetmeyi ihmal etmeyin. Yavaşça oturun, ani bir oturuşla kalp atışlarınız alt üst olmasın. Sakince vücudunuzu dengeye alın, dikkatinizi koklama, tat alma, görme, dokunma ve işitme duyularınızdan uzaklaştırarak seçtiğiniz konuya verin.
Günlük hayatta konsantrasyon vücut faaliyetleri için gerekli olduğundan konsantre olmak, vücudun gerilmesini de beraberinde getirir. Örneğin ağır bir yük kaldıracaksak daha henüz kaldırmadan, önce kaslarımız gerilir, nefesimiz değişir, kaşlar çatılır, dişler sıkılır. Başınıza gelmiştir, ağır sandığınız bir şeyi kaldırmaya konsantre olmuşsunuzdur ama o, beklediğinizden çok daha hafiftir ve kasılmış kaslarınız nedeniyle o nesneyi havaya, yukarılara kaldırıverirsiniz.
Zihinsel faaliyetlerle ilgili konsantrasyonda kendinizi ne kadar gevşek bırakırsanız, kaslarınız beyinsel faaliyet için harcanacak enerjiden ne kadar az yerse o kadar uzun süreli konsantre olursunuz. Zihinsel faaliyetleri için konsantre olanlar, bedensel faaliyetlerdeki konsantrasyon yöntemlerini seçtiklerinde çok kısa bir süre sonra baş ve boyun ağrıları çekebilirler, sinir bozukluğu noktasına kadar gelebilirler. Beden rahat değilse, yorulmuşsa beynin dikkatinin bir bölümü o taraflara kayar.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder